In 1996 werd de gemeente eigenaar van het VDMA terrein met de iconische ‘zusterflat en – nog veel belangrijker – de nationaal unieke luciferfabriek! Na 28 jaar is er nog niets ontwikkeld. De kosten lopen op en de aanwezige monumenten vervallen.
In 2019 schreef de gemeente een tender uit. Winnaar Being kwam met een stadsbos op de proppen. Het zou een verademing zijn geweest als dit al was aangeplant. Nu blijkt echter dat deze veredelde binnentuin straks alleen toegankelijk is voor de nieuwe bewoners. Weer verdwijnt er publieke ruimte. Zijn buurt en stad bij de neus genomen? Nee, zij zijn belazerd!
Terwijl er een Raad van State dossier in 2022-2023 liep, wisten ontwikkelaar en college dat het ingediende plan financieel niet meer realiseerbaar was. Stilletje, zonder de Raad van State, gemeenteraad en buurt te informeren bedacht men ‘iets nieuws’, daarbij de tendervoorwaarden negerend. Het aangepaste plan zet de moeizaam vastgestelde Verdichtingsvisie voor de Binnenstad opzij met XL gebouwen. Grovere massa’s, minder vormkwaliteit en minder voorzieningen en een slechtere ruimtelijke samenhang die ten koste gaat van de totale leefomgeving.
Op 2 juli verklaarde het college het dossier geheim. Negen dagen later kregen de buurtbewoners een brief. Men zal t.z.t. weer kunnen participeren. Waarover is echter de vraag….. Oh ja, het plan is planologisch in stukjes gehakt; “omdat we het anders niet kunnen realiseren”. Daaropvolgend kreeg de raad na zijn zomervakantie één optie om te ‘kiezen’ aangeboden.
De politieke discussie werd dus professioneel gesmoord. Door volgtijdelijk eerst het dossier -gedeeltelijk geheim- te verklaren. Daarna de buurt de veranderingen te melden. Kort na de zomervakantie de Raad onvolledig te informeren. Het dieptepunt was dinsdag 1 oktober toen de Raad alleen kon tekenen bij het kruisje. Er was niets gedaan met de oproepen vanuit de buurt. Verschillende bewoners hebben op 19 september jl., heel dapper en goed onderbouwd, bij de politiek ingesproken. Maar zonder resultaat. Ook de brief van S.B.E. over deze casus werd door de politiek genegeerd. U kunt alles teruglezen in het gemeentelijk RaadInformatieSysteem.
“Wat levert deze manier van handelen nu op?”
Spanning in het college. De coalitie werd gedwongen vóór te stemmen, omdat iemand binnenskamers met zijn portefeuille wapperde. Niet iedereen luisterde hiernaar. Een deels gefrustreerde oppositie die door kennis-/tijdsgebrek onder druk werkt, en ambtelijk niet goed wordt ondersteund. Teleurgestelde, boze buurtbewoners.
Wel blije projectambtenaren. Zij kunnen weer even verder met het project dat is opgedeeld in meerdere postzegel-herontwikkelingsprojecten.
S.B.E. zegt: “Keep on dreaming!”
VDMA is één bloedend herontwikkelingstraject, waarbij het bestuur wegkijkt en niet zijn verantwoordelijkheid neemt. Zelfs de ontwikkelaar is misleid, omdat de maatschappelijke voorzieningen op het terrein die in de tender waren voorzien, uit de ‘opdracht’ zijn geschrapt. De tender is feitelijk mislukt, de kaarten lijken ondertussen herverdeeld.
Dit dossier gaat nu gedeeltelijk worden afgeboekt lazen we in de details. Echter met een veelheid aan procedures die de ontwikkelaar en de gemeente moeten doorlopen opent zich een scala aan juridische mogelijkheden die tijd kosten. Dit college lijkt losgezongen van de realiteit. Zelfs als alles gladjes verloopt staat er over twee jaar nog helemaal niets en lopen de kosten door…
“Politiek, maak de financiële situatie openbaar. Burgers betalen belasting en hebben recht op een transparante lokale overheid!” Er is géén enkele reden die dit belet. In tegendeel zelfs.
Toon waar leiderschap en durf een pas op de plaats te maken door nu eerst met een financieel en integraal-ruimtelijk alternatief te komen. Van fouten kun en moet je leren. Laat dat zien: zeker op deze bijzonder historische locatie.
Namens het bestuur van Stichting BETER EINDHOVEN, Peter Struik secretaris
Link naar de uiteindelijke publicatie in het Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad:
Eindhovens bouwproject VDMA: grote miskleun | Eindhoven | bd.nl
Eindhovens bouwproject VDMA: grote miskleun | Opinie | ed.nl